PROGRAMMET

Kongressnamnet Alcocon är en gammal röd tråd vi plockar upp från Club Cosmos gömmor. Kongressens programpunkter är också baserade på bland annat detta i de punkter där vi ser tillbaka på västkustverksamheten genom åren.
      Andreas Romans västkustbakgrund är inget undantag och där har han fått tillföra sina ämnen genom sitt skrivande där rollspel, gudomlig makt och vigilanter betonats, delvis på grund av vigilanter och superhjältar som gestaltats på bio på sistone. 2009 är också de många jubiléernas år. Vi uppmärksammar dem alla och framhäver några.
      Några fristående ämnen vi tar upp är det förestående Eurocon i Stockholm 2011 som vi är så glada över. Framtiden är ett annat då många klassiska sf-drömmar och framtidshot är mycket nära att förverkligas.
      Sedan är vi otroligt glada att vi fått en del av Filmfandom-skatten digitaliserad från Ahrvid Engholms gamla VHS-samling från 1991 och vi visar några filmer från denna.
.
.
Nedan finner du kongressens Schema, Panelfördjupningar, Bankettinfo och de Övriga Programpunkterna. .
.

SCHEMA

(Ladda ner PDF)
FREDAG
tidenprogramaktiviteteninspelningen
17.00Kongressen öppnar
18.00boktips med SF-Bokhandeln
18.45Öppningsceremoni
19.00hedersgästintervju med Andreas Roman
20.00föreläsning: 100 år av Dunsany
21.00panel: Noff-insamling
22.00film: Woodomassakern (33 min)
LÖRDAG
10.00panel: SF-drömmar
11.00panel: Vigilant/Superhjälte?
12.00panel: Västkustfandom
13.00bildvisning med L-O Strandberg
14.00högläsning med A. Roman
15.00panel: Är sf bara västerländsk?
16.00panel: Göteborg i framtiden
17.00debatt: Sf-filmatiseringar
18.00Bankett
19.00Bankett
20.00panel: Öl och fandom
21.00film: Den Stora Nattens Vålnad (29 min)
22.00Noff-auktion
SÖNDAG
10.00panel: Bokens framtid
11.00panel: Eurocon ur deltagarperspektiv
12.00panel: Rollspelsromaner
13.00panel: Deus Ex Machina
14.00film: Bertil Mårtenssons "Tidsmaskinen" (18 min)
14.30panel: Nykterhetspillret
15.00Kongressen avslutas

.
.
.

.
.

PANELFÖRDJUPNINGARNA

(Ladda ner PDF)
.
100 år av Dunsany
För i år 100 år sedan debuterade irländaren Edward Plunkett, bättre känd som Lord Dunsany, som dramatiker med komedin "The Glittering Gate". För fantastikläsare är han dock mer känd som författare till hundratals eleganta, poetiska och ibland humoristiska noveller och romaner som utspelar sig på det möjligas gräns, eller strax bortom den.
      Lär känna mannen bakom böckerna -- militären, storviltjägaren, schackmästaren, professorn -- genom Martin Anderssons biografiska föreläsning.
.
.
Noff-insamlingspanel
Köp en åsikt eller köp en panel! Vill du att någon av experterna i panelen ska försvara just din åsikt? För en summa som ni kommer överens om kan du köpa en åsikt av den paneldeltagare du själv väljer. Vill någon annan i publiken köpa en motståndare som får ge en replik går det också bra.
      Vill du hellre köpa en minipanel kan du också göra det, då får alla deltagarna diskutera det ämne du själv väljer. I det här fallet kan paneldeltagarna också sälja sina röster till högstbjudande.
      Alla pengar som samlas in går oavkortat till Noff (Nordisk FanFond) .
.
Sf-drömmar på väg att besannas
Framtidsvisioner förverkligas på löpande band i vår tid. Men ännu är det några klassiker som inte nätt riktigt hela vägen fram. Än kan de misslyckas, men mycket tid, pengar och hopp investeras i dessa med som vi tror, målet i sikte. Kommer flygbilarna nu? Är flygbyn i Rättvik ett tecken på det? Fungerar verkligen den tankeläsarmaskin det rapporterats om för att plocka fram våra minnen på kort? Hologramskärmar finns nu i flera klumpiga varianter, men vilka kommer att överleva? Sätter människan snart sin fot på Mars, och kommer hon tillbaka? .
.
Vigilant eller Superhjälte?
En superkraft eller ett starkt moralpatos, hämndbegär och en image. Vi samtalar om vad som fascinerar med superhjältar och varför vi gillar att utsätta dem för den grå vardagen nu för tiden. .
.
Västkustfandom
Västkusten är inte bara skepparkransar, usla ordvitsar och nedlagda varv. Här lever också några reliker från svensk fandoms barndom. Vi vill skärskåda detta med ett längdsnitt på denna obrutna ättelinje och minns tillbaka hela vägen till det glada femtiotalet när Club Cosmos grundades. .
.
Är Science-Fiction bara ett västerländskt fenomen?
Varför är det så få fans från mellanöstern och Afrika i svensk sf-fandom när vi har så många invandrare därifrån? I senaste Nova SF ställs frågan om vilken science fiction som skrivs i arabvärlden och John-Henri har några tankar om varför.
      Utesluter svensk fandom omedvetet invandrare på något sätt, eller saknas helt enkelt den fanniska traditionen i mellanöstern och Afrika?
      Varför är sedan så mycket av den fantastiska litteraturen anglosaxisk? Vilken bra science fiction och fantasy från övriga Europa finns det som inte når en svensk läsekrets? .
.
Göteborg i framtiden
Vi spekulerar om hur Göteborg kommer att te sig i framtiden och hur ett fiktivt Göteborg skulle kunna se ut i fantasyvärld. Styrs staden av en ond trollkarl på toppen av Skanskaskrapan, och var P.G. Gyllenhammar det minsta lik Tyrell i Blade Runner?
      Kommer Göteborg att behöva flyttas upp till Skaraslätten när klimatförändringarna höjer vattennivåerna?
      Zac O’Yeah har skrivit om Göteborg under indiskt inflytande i klimatförändringarnas framtid. Göborg är också en viktig plats i efter katastrofen-rollspelet Mutant: Undergångens Arvtagare. .
.
debatt: Har sf-filmerna blivit bättre?
Har kvaliteten på science fiction på bioduken blivit bättre sedan tekniken kunnat göra nästan vad som helst visuellt trovärdigt?
      Övergången från traditionell filmeffekt med klassiska fototekniker och fysiska modeller och modern film som kan göras helt i datorgenererade miljöer kan sägas inträffa någon gång mellan Star Wars (1977) och The Phantom Menace (1999). .
.
Öl i fandom och fantastiklitteratur
Öl har alltid haft en speciell betydelse för sf-fandom, och kanske också för den skapande processen. Panelen minns öl de aldrig glömmer, belyser pubkvällarnas betydelse och pratar om författare som också var kända drinkare. .
.
Bokens framtid
Kommer framtidens böcker att skrivas vidare på i oändlighet, av fansen? Vill vi verkligen att nya författare tar upp Hitchhikers Guide, att efterlevande släktingar färdigställer sina föräldrars verk (Tolkien & Herbert). Hur bra är egentligen fan-fiction kring Harry Potter och varför gillar inte Rowling den?
      Är fansens feedback i Internet-eran så inflytelserik att litteraturen anpassar sig redan innan publicering? Charlie Stross publicerar sina idéer under arbete på sin webbsida och tar till sig av responsen. Är författaren fortfarande ensam upphovsman till sina verk?
      Vi kompletterar också frågeställningen med hur vi kommer att läsa i framtiden. Är e-bokläsare verkligen bra, hur orkar man läsa en bok på en telefon och är interaktiv multimedia och spel verkligen en förlängning av det litterära berättandet? .
.
Eurocon ur ett deltagarperspektiv
Vad kan vi förvänta oss av och vad vill vi se på ett svenskt Eurocon? Vad kommer olika lokala föreningar i Sverige (Norden/Europa?) att kunna bidraga med i Stockholm 2011? .
.
Rollspelsromaner
Många rollspelsvärldar har gett upphov till diverse romanserier med Dragonlance-serien som den äldsta och kanske mest klassiska. Vad kan man få för läseupplevelser från en bok som utspelas i en värld som man har spelat i? Vad skapar det för förväntningar, och hur kan det ge mervärde åt läsandet och spelandet?
      Har författaren en plikt att servera vad den tänkta fanen förväntar sig? Hur mycket frihet får man ta sig som licenserad författare i rollspelsvärldar som så många har sina egna färdiga uppfattningar om? .
.
Deus ex machina
Om att ha nästan eller helt oinskränkt makt i fiktionen. Kan en karaktär i en berättelse vara för mäktig? Andreas Romans "När Änglar Dör" skildrar Guds och Satans interventioner i världens utveckling från deras egna synpunkter. I Watchmen skildras hur en dödlig människa sakta inser att hans förmågor inte verkar ha några begränsningar när han förvandlas till superhjälten Dr. Manhattan. Alieneringsprocessen och ansvaret är tunga frågor i hans utveckling.
      Förhållandet och inställningarna hos Stålmannen och Läderlappen ställer liknande frågor. Hur kan man vara så Bamse-aktigt snäll och välmenande med sådan makt som Clark Kent/Stålmannen har? Varför står han ut att låta sig styras av den svagare mänskligheten som så ofta har fel? Och varför löser inte Stålmannen alla problem i världen när han är så jäkla bra? Varför gör inte Dr. Manhattan det?
      Tänk också på de olympiska gudarna, liksom Lovecrafts och Dunsanys panteon. Hur skapar deras makt dramatik? .
.
Nykterhetspillret
Vi har sett hjälten ta ett piller, eller en ”hypo” för att nyktra till I åtskilliga böcker och filmer. Och vi menar inte kallduschen eller örfilen man ger fyllon I gamla westernfilmer, utan medel som kan gör oss nyktra, fokuserade och friska som i ett trollslag.
      Skulle världen må bättre av ett tillnyktringspiller? Behöver vi bakfyllans fostrande konsekvenser för att inte vara ständigt berusade? Är det sunt att önska sig olika sorts quick-fixes för alla små problem vi har? .
.
.
.

BANKETTEN

Club Cosmos står för bankettarrangemanget på Alcocon3, och som den relaxcon det är låter vi maten levereras till oss. Det blir thaimat och det kommer att finnas alternativ för vegetarianer och nötallergiker som får förse sig först från dessa alternativ. Därefter råder buffé på de vanligare alternativen biff, kyckling, fläsk och vad som återstår av räkorna och det vegetariska alternativet. .
.
Buffén kostar 120 kronor och betalas i registreringen. Efterrätt och läsk/bubbelvatten ingår i middagen. Baren är öppen för dem som vill ha öl eller vin.
Frågor om banketten besvaras på e-post Alcocon3@gmail.com. .
.
Under banketten håller hedersgästen tal och kommittén delar ut Tentakelpriset. .
.
.
.

DIABILDVISNINGEN

Lars-Olof Strandberg visar bilder från historiska kongresser. .
.

HÖGLÄSNINGEN

Andreas Roman läser ur sin kommande roman Någon i din säng som nyligen lämnats in till förlaget. .
.

FILMERNA

Kongressens filmvisning i år är digitaliserade från Ahrvid Engholms Filmfandom VHS från 1991. Där samlade han då från Super8 och Dubbel8-filmer av fans runt riket dessa pärlor till oss. Tyvärr är ljudspåren ibland förlorade delvis, men dessa klassiker talar ändå i full 1.0 surround. .
.
Under kongressen visar vi följande filmer: .
.

Den Stora Nattens Vålnad (28:27)

Dénis Lindbohms stumma epos från 50-talet om en strandad rymdvarelse. .
.

Woodomassakern (33:00)

Club Cosmos Film Team gjorde under tidigt 80-tal ett par filmer. Vi visar här Woodomassakern med Gabriel Setterborg i en huvudroll. .
.

Bertil Mårtenssons ”Tidsmaskinen" (17:38)

Bertil Mårtenssons stumfilmsdrama om tidsresor från 60-talet, digitaliserad från dubbel-8.